Noua achiziție a echipei feminine de fotbal a Politehnicii Timișoara, Dimitra Ivanova (19 ani) a oferit un interviu în exclusivitate pentru Sportpost.ro. Aceasta a vorbit despre experiențele trăite în fotbalul italian, echipa națională a Bulgariei, dar și despre obiectivele pe care vrea să le atingă alături de Poli.
Dimitra Ivanova:,,La 17 ani am plecat singură în Sofia”
SPORT POST:Cum ai început să practici fotbalul?
Dimitra Ivanova:Am început să joc fotbal la vârsta de 10 ani, alături de fratele meu care, de asemenea, este fotbalist. În orașul meu natal (n.r. Dobrici) nu erau prea multe ramuri sportive pe care le puteai practica, doar fotbal, volei și atletism. Înainte de fotbal am făcut dansuri tradiționale și atletism.
SP: Fiind din Dobrici, cum ai reușit să semnezi cu NSA Sofia (n.r. echipa Academiei Naționale de Sport)?
DI: În anul 2019 s-a ținut Campionatul European de junioare sub 17 ani, în Dobrici. La sfârșitul Europeanului, antrenoarea de la NSA Sofia, Silviya Radoyska m-a sunat, mi-a spus că am un mare potențial și mă dorește în echipă. Am acceptat pentru că am vrut să mă dezvolt fotbalistic, așa că la 17 ani am plecat singură în Sofia. A fost greu să mă adaptez… Dobrici fiind un oraș mic, ajungând în capitală a fost un șoc.
SP:După NSA Sofia, au urmat două angajamente în Italia, la Arezzo și Orobica Bergamo. Cum au fost aceste experiențe pentru tine?
DI: La scurt timp după ce am ajuns la NSA Sofia, în mijlocul sezonului, am primit o propunere de la Arezzo pentru a mă prezenta la probe. Am fost o săptămână în Italia, m-am antrenat alături de echipă, iar la sfârșitul probei mi-au oferit un contract. Din ianuarie am intrat în programul de pregătire al echipei, iar peste 4 luni am câștigat Serie C alături de Arezzo. La Orobica am reușit să fiu golghetera campionatului. Le mulțumesc mult profesorilor mei, pentru că în acest timp petrecut în Italia, am rămas la un liceu bulgar și am făcut orele online.
SP:Ai un moment special pe care l-ai trăit pe gazon și de care îți amintești cu drag?
DI:Da, debutul meu la Arezzo. Am reușit să marchez de la primul meci, iar acest lucru mi-a dat încredere că sunt pe drumul cel bun. Acel moment mi-a oferit motivația de a mă antrena mai tare și de a încerca să marchez cât mai mult. La nivel de națională, campania de calificare pentru Europeanul U19 a fost specială. Am fost căpitan în două meciuri (n.r. contra Gibraltarului și Kosovo). Împotriva lui Kosovo am marcat singurul gol la capătul unui meci foarte strâns. A fost un moment foarte emoționant, a fost un gol important pentru că acela a calificat Bulgaria în grupa elitelor.
SP:Ai jucat în calificările pentru Cupa Mondială din acest an, iar din primul meci al campaniei ai întalnit Germania. Te-ai simțit timorată să joci împotriva unor jucătoare precum Frohms, Huth sau Schuller, fiind adevărate vedete din fotbalul feminin?
DI:Sincer, nu. A fost o plăcere, o onoare să joc împotriva acestor jucătoare. Doar jucând împotriva unor astfel de sportivi poți crește, poți deveni mai bun. Ele sunt sportive 100% profesioniste, iar eu îmi doresc să ajung la nivelul lor. A fost un meci foarte greu, dar sunt onorată că am jucat în acel meci.
SP: Ai jucat în 7 din cele 10 meciuri din campania de calificare și ai strâns 551 de minute pentru naționala Bulgariei. Ești mulțumită de statisticile tale din preliminarii?
DI: Acestea sunt niște numere. Nu țin cont de statistici. Pentru mine a fost o plăcere să reprezint Bulgaria. Au fost cei mai buni ani din viața mea. Avem un colectiv bun, atmosfera în cadrul echipei este foarte bună. Cea mai mare realizare este faptul că am fost căpitan.
SP: Ai jucat chiar împotriva României. Ce impresie ți-a lăsat naționala noastră?
DI: Am jucat 15 minute împotriva României. Am pierdut cu scorul de 2-0, dar îmi aduc aminte gândurile mele de atunci. România este o țară mare, o națională cu jucătoare de calitate și, poate, mai bună decât noi. Am dat tot în acel meci, ne-am luptat de la egal la egal și cred că putem să ne apropriem de nivelul lor.
SP: Rolul tău este de atacant, un rol important. Ai vreun model sau un jucător care îți place în mod deosebit?
DI: Joc atacant, ocazional și extremă. Îmi place Kylian Mbappe, dar modelul meu este fratele meu (n.r. Ivan Ivanov- fotbalist Dobrudja Dobrici, liga a 2-a bulgară).
Dimitra Ivanova:,,Vreau să fiu golgheter, aici, la Timișoara și să atrag atenția echipelor mari ale Europei”
SP:De ce ai ales Poli Timișoara?
DI:Am avut două oferte: una din Serie B (n.r. Italia) și cea de la Timișoara. Am ales Poli deoarece antrenoarea mea de la națională îl cunoștea pe Mirel Albon (n.r. antrenorul Politehnicii Timișoara), iar ea mi-a spus că pot învăța multe sub comanda lui Albon. Totodată, m-a încântat obiectivul echipei, ce dorește campionatul și să jucăm în Champions League. Cred că la Timișoara pot juca un fotbal de calitate.
SP:Începi un nou capitol al carierei la Timișoara. Ce obiective ți-ai propus să atingi în tricoul alb-violet, dar și pe viitor?
DI:La nivel colectiv, îmi doresc mult titlul de campioană. Pe plan individual, vreau să fiu golgheter, aici, la Timișoara și să atrag atenția echipelor mari ale Europei. Pe viitor vreau să semnez un contract 100% profesionist, pentru că la Poli suntem semi-profesioniste.
SP: Referitor la înțelegerea ta cu Timișoara, pe câți ani se întinde contractul tău cu Poli?
DI: Am semnat pentru un sezon cu Poli.
SP:Ai un mesaj pentru suporterii Politehnicii?
DI: Vreau să mulțumesc pentru interesul acordat fotbalului feminin. Sunt recunoscătoare pentru susținerea pe care ne-o oferă. La niciun alt club nu am întâlnit suporteri înfocați ca aici.
Dimitra Ivanova a câștigat două titluri de campioană a Bulgariei și două cupe ale Bulgariei, alături de NSA Sofia și a fost un om-cheie pentru promovarea lui Arezzo în Serie B. Jucătoarea, ce măsoara 1.65 m, a marcat 3 goluri pentru naționala Bulgariei de tineret.
În ultimul meci disputat de Poli Timișoara, împotriva formației CSM Alexandria, Dimitra Ivanova a marcat 2 goluri. De asemenea, jucătoarea nou-venită în Banat a fost convocată la echipa națională a Bulgariei pentru meciurile împotriva Macedoniei de Nord și Kosovo, din Liga Națiunilor.