Home > Fotbal > Cornel Dinu, 74 de ani și o viață pentru Dinamo

Cornel Dinu, 74 de ani și o viață pentru Dinamo

cornel-dinu-74-ani

Născut în același an cu clubul căruia i-a dedicat o viață întreagă, Cornel Dinu aniversează astăzi 74 de ani. Noi ne-am propus să facem o scurtă incursiune prin viața și activitatea “procurorului”.

Corneliu Constantin Dinu, pe numele său complet, împlinește astăzi 74 de ani. Marea lor majoritate și i-a dedicat fotbalului și marii lui iubiri, Dinamo București.

Dorim să vă prezentăm fragmente din întreaga viață a celui care este considerat simbolului clubului din “Ștefan cel Mare”.

Nașterea și copilăria

sursă: wikipedia.com

Cornel Dinu s-a născut pe 2 august 1948 la Târgoviște, unde a și copilărit, într-o familie aristrocrată extrem de înstărită. Mama sa avea origini sârbe, în timp ce tatăl său era originar din Bârlad.

Acesta era de profesie jurist, iar asta i-a insuflat și tănârului Cornel care a devenit doctor în drept. El nu a profesat însă din cauză că s-a dedicat în totalitate fotbalului, însă acest fapt i-a atras ulterior porecla “Procurorul”.

Prima pași în fotbal

sursa:primul11.ro

Debutul său în fotbal a avut loc în anul 1963 la echipa de juniori din orașul său natal, Metalul Târgoviște.

Deși nu avea o înălțime ieșită din comun, 1,78, datorită dârzeniei sale s-a impus pe postul de fundaș central.

Nu a apucat să joace în prima divizie pentru formația dâmbovițeană pentru că a fost remarcat de către cei de la Dinamo și transferat când încă nu împlinise 18 ani.

De acolo traseul său avea să fie unul fulminant, urmând să scrie istorie atât pentru Dinamo, cât și pentru echipa națională.

Legenda lui Dinamo

sursa: playsport.ro

Cornel Dinu a debutat pentru Dinamo în Divizia A pe 25 Septembrie 1966, într-o înfrângere acasă cu Steagul Roșu Brasov, scor 0-1. De acolo au urmat nu mai puțin de 18 sezoane în tricoul alb-roșu. Iar performanțele sale în “Ștefan cel Mare” sunt cel puțin fabuloase, șase titluri de campion, două cupe ale României și a fost ales de trei ori fotbalistul român al anului.

În total, Dinu a adunat 454 de prezențe pentru Dinamo, marcând 53 de goluri, remarcabil pentru un fundaș.

La numai 19 ani, Dinu a ajuns și la echipa națională a României devenind titular incontestabil în centrul defensivei tricolorilor. De altfel, el a jucat fiecare minut la Cupa Mondială din Mexic 1970. Aici a avut dueluri incredibile cu legendarii Pele (Brazilia) și Eusebio (Portugalia).

În total a jucat în 75 de meciuri pentru prima reprezentativă, marcând și șapte goluri. După campionatul mondial din Mexic până în 1978 a fost chiar căpitanul României. S-a retras din națională în anul 1981, iar cariera de fotbalist și-a încheiat-o odată cu titlul cucerit cu Dinamo în 1983.

Cariera de antrenor

sursa: digisport.ro

După retragerea din 1983, Dinu a rămas în curtea lui Dinamo, devenind secundul regretatului Dumitru Nicolae. Împreună au reușit în sezonul 1983/1984 cea mai mare performanță europeană din istoria roș-albilor, accederea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

În sezonul următor, “Procurorul” a devenit antrenor principal la Dinamo însă a terminat campionatul pe locul doi în spatele marii rivale, Steaua. A plecat apoi din “groapă” iar în decursul anilor a trecut pe la  CS Târgoviște, ASA Târgu Mureș, Oțelul Galați, U Cluj și FC Olt Scornicești. Nu a reușit nicio performață notabilă cu aceste echipe.

În 1992, Dinu a preluat banca tehnică a naționalei României pentru Preliminariile Campionatului Mondial din 1994 din Statele Unite. Deși începutul a fost unul fantastic, 5-1 contra Țării Galilor, el a fost demis după dezastrul din Cehoslovacia, 2-5, când tricolorii erau aproape să rateze prezența la turneul final.

În 1996, Dinu a revenit pe banca lui Dinamo pentru finalul sezonului din acel an. Al treilea mandat al lui pe banca lui Dinamo a început în anul 1998. De această dată performanțele s-au ridicat la nivelul celor pe care le-a obținut ca antrenor, două titluri și două cupe.

După aceste momente, Dinu nu a mai antrenat nicio altă echipă, el îndeplinind doar roluri administrative la Dinamo. În decursul anilor, el a îmbrățisat meseria de analist TV, “Procurorul” activând și în acest moment în televiziune.

Lasa un raspuns

Acasa
Fotbal
Categorii
Cautare
×