Home > EDITORIALE > Se mai poate performanță pe bani puţini?

Se mai poate performanță pe bani puţini?

fotbal-bani-putini

Horațiu Moldovan, portarul echipei Rapid și al Naționalei României, a luat o decizie strategică în cariera sa fotbalistică, și vrea să semneze cu Atletico Madrid în detrimentul unei oferte “sigure” de la Real Betis. Alegerea sa de a se alătura echipei de top spaniole ridică întrebări despre echilibrul dintre ambițiile sportive, stabilitatea financiară și dorința de a juca la Euro. 

Hai să vorbim despre situația lui Moldovan

Horațiu Moldovan este actualul portar al Rapidului. A ajuns pe gratis la formația giuleșteană în 2021, la 23 de ani, de la UTA Arad, cu o cotă de 150.000 de euro, conform Transfermarkt. Portarul a avut niște meciuri foarte bune în tricoul Rapidului, a salvat echipa de multe ori cu parade impresionante. Apoi, i s-a dat încredere și la echipa națională, care nu s-a mai putut dezice de el. Între timp cota lui a crescut la aproape 3 milioane de euro.

Este și mai remarcabil dacă ținem cont că e portar. Cota lui de piață se clasează pe locul 7 într-un top al Superligii, unde îl depășesc numai jucători de câmp.

Cu o clauză de rezilieâre a contractului de 800.000 de euro, este un chilipir pentru echipele care au pus ochii pe el: Ludogorets, Basel, Real Betis. Cea mai recentă echipa interesată de el şi cea la care, cel mai probabil, va ajunge este Atletico Madrid.

De ce Atletico Madrid? De ce nu Real Betis?

Prima echipă spaniolă, la care părea că transferul este sigur, a fost Real Betis. Îi ofereau garanția că va fi titular, din cauza situației actuale pe care o au cu portarii. Rui Silva i-a dezamăgit cu prestațiile sale, iar Claudio Bravo are 40 de ani, se poate retrage oricând.

Între timp s-a arătat și Atletico Madrid interesată, un nume mare în Spania. Los Rojiblancos se luptă de când îi știu să fie printre primele 3 în LaLiga. Ei nu oferă garanția unui post de titular, dar românul nostru va avea un salariu de 800.000 de euro, care va crește anual în cei 4 ani și jumătate de contract, conform ProSport. Deci, la finalul contractului se aproapie de 5 milioane de euro câștigați.

Real Betis întâlnește Dinamo Zagreb în Conference League. Pe când Atletico Madrid dă piept cu Inter în Champions League. Ambele sunt în fază eliminatorie în competițiile europene, doar că fiecare la alt nivel.

Când vine vorba de performanță și bani, Atletico Madrid este mai ofertantă. Pe deasupra, madrilenii au un simț foarte dezvoltat la a găsi portari buni: De Gea, Courtois, Oblak sau Bounou sunt numai câteva nume ale celor care au trecut prin poarta lor.

Şi care e problema?

Într-o discuție din cadrul unei emisiuni sportive, prezentatorul, doi foști fotbaliști și un alt jurnalist, au dezbătut motivul deciziei lui Moldovan.

Prezentatorul a exprimat surprinderea sa față de alegerea lui Moldovan. A evidențiat că șansele acestuia de a juca vor fi minime în condițiile în care Jan Oblak este portarul titular.

Mai mult, a sugerat că decizia ar fi fost influențată mai mult de oferta financiară generoasă a lui Atletico Madrid.

Cei doi foști internaționali și jurnalistul au insistat că o echipă de calibrul Atletico Madrid nu se refuză ușor. Semnarea cu Atletico înseamnă performanță, chiar dacă șansele de a juca sunt reduse în prezent. Discuția a evoluat într-un schimb aprins de opinii, prezentatorul fiind sceptic referitor la performanță.

Foștii internaționali au evidențiat că, indiferent de șansele de joc actuale, a ajunge la Atletico Madrid reprezintă un succes în sine pentru Horațiu Moldovan.

Pentru selecționer e greu să aleagă din jucători care nu sunt integraliști, e adevărat. Nu poți folosi un jucător care nu mai cunoaște forma mingii. Dar mai ales, nu poți folosi un jucător pe care nu îl vezi. Nu că nu s-ar mai fi întâmplat în fotbal.

Dar ca să gândești așa, trebuie să fii convins că Moldovan nu are nici o șansă să se impună. Pe deasupra, că nu ar avea nici o dorință să o facă. Pe lângă faptul că Atletico Madrid este angrenată în continuare în LaLiga, Champions League și Copa del Rey. Asta înseamnă că va avea și șanșa de a juca.

Dar și dacă ar alege banii, defapt, ci nu performanța. Este alegerea asta o trădare directă față de calitatea din fotbal a țării?

Eu zic că nu, pentru că nu te duci să joci contra Ronaldo în Golful Persic sau contra Messi prin S.U.A. . Deciziile celor doi granzi se explică prin vârstă. Când ai 26 de ani, te duci undeva unde există competiție, fani, presiune, dar și bani.

Este greșit să alegi banii în pofida unui loc ,,sigur” la Națională?

Să presupunem că Moldovan alege să rămână la Rapid sau să plece la Real Betis, unde i s-a promis că va fi titular. Știm, din poveștile anterioare ale fotbaliștilor noștri mari, că un fotbalist venetic în Anglia sau Spania va munci de 2 ori mai mult decât un fotbalist autohton. Real Betis nu are nici jucători spanioli pe postul de portar. Așa că variantele rămân amândouă valide.

Dacă va rămâne la Rapid, prin risipirea sa biologică, se va risipi și valoarea sa. Va câștiga aproximativ 10.000 de euro pe lună, în continuare, iar cu timpul vor scădea sumele. Da, este mult, comparativ cu salariile românilor. Dar viața de fotbalist nu este cea pe care o vedem noi.

Pentru că s-a cimentat ideea în mentalul colectiv că fotbalul este cea mai rapidă și simplă cale către bani mulți, către o viață extravagantă, cu mașini scumpe, locuințe de lux și petreceri exclusiviste. Pot exista și astea în fotbal. Dar vă dați seama care sunt condițiile pe care le-au suportat mulți fotbaliști pentru a avea viața aceea? Timpul petrecut departe de familii, stilul de viață riguros, antrenamente intensive, viața făcută publică automat, presiunea performanței etc..

Mă gândeam acum câteva zile la câte orașe a schimbat Tamaș pentru a juca fotbal, pentru un salariu mai bun. Și câți nu fac asta? Nu cunosc o stabilitate, duc o viață agitată, cu pauze puține. Și asta se recompensează vădit.

Desigur, au noroc pe deoparte, cum spunea și Gatusso. Italianul se consideră norocos să joace fotbal și să antreneze, decât să muncească cum muncesc alți oameni: în fabrici, în mine, pe şantiere. Foarte mulţi pe bani foarte puţini. Și nu poate să aibă mai multă dreptate de atât.

Greșește Moldovan?

Este greșit să condamnăm alegerea de a prioritiza banii în detrimentul unui loc “sigur” la echipa națională. Horațiu Moldovan pare să fi făcut o alegere rațională, ținând cont de mai mulți factori:

Decizia de a juca pentru Atletico Madrid nu implică automat excluderea de la echipa națională. Dacă Moldovan reușește să se impună la Atletico, asta ar putea spori nu doar valoarea sa financiară, ci și prestigiul său la nivel internațional.

Alegerea de a semna cu un club de top poate veni cu riscuri, dar și cu recompense semnificative. Performanțele bune la Atletico Madrid ar putea consolida cariera lui Moldovan și ar putea duce la oferte ulterioare și la o creștere a valorii sale pe piața transferurilor.

În cazul în care nu ar fi ales opțiunea de a juca pentru Atletico Madrid, Moldovan ar putea să regrete ulterior șansa ratată de a evolua la un nivel atât de înalt și de a-și pune la încercare limitele.

În esență, alegerea unui club de top nu se rezumă doar la ceea ce oferă pe teren, ci și la oportunitățile financiare pe care le aduce pentru fotbalist în viața sa post-fotbal. Îi va da Naționala constant bani? Sau va uita de el după un Euro prost și câteva prestații proaste în alte ligi? Este viața lui și nu și-o poate trăi pentru echipa națională, deci nu greșește.

Ce fotbaliști trăiesc pentru echipa Națională?

Avem amintiri de când să faci parte din lotul selecționatei țării tale, la Mondial sau Euro, era la fel de important ca a juca la nivel înalt la echipa de club. Acum să joci la echipa de club este mai important, de aceea avem și turnee finale plictisitoare. Jucătorii evită o accidentare pe cât de mult posibil. Ăsta este unul dintre factorii prestațiilor dezamăgitoare ale Germaniei la Mondiale sau inconstanța Italiei.

Jucătorii sunt de top, nu efectivul uman e problema. Leroy Sane si Goretzka au un parcurs superb la Bayern, Rudiger este integralist la Real Madrid, Musiala impresionează și el la numai 20 de ani. Și totuși nu părăsesc grupa la Mondiale nici în 2018 și nici în 2022.

Așa că se poate și la nivel de echipă, dar la Moldovan nu cred că e cazul. O accidentare e mult mai puțin probabilă pentru un portar. Poate doar la Ski să se mai întâmple.

Și care e concluzia?

Fiecare alegere pe care un fotbalist o face în cariera sa este influențată de un set atât de complex de factori, încât să presupunem că a ales banii, când totodată  alege și o echipă de top este o greșeală. Pe deasupra, când echipa la care se duce este Atletico Madrid, ci nu o alta neînsemnată, dar cu bani mulți, înseamnă că alege și bani și performanță.

Este munca lui, felicitări lui. Sperăm să îl vedem și cu bani mulți, dar și cu succese. Pentru că este viața lui, iar pentru el nu va munci nimeni altcineva. Performanța nu se poate și nici nu este corect să fie făcută pe bani puțini.

Felicitări Moldovan și la mulți ani! Astăzi a împlinit 26 de ani și sperăm să vedem cât mai multe realizări pozitive. Îl urmăresc cu entuziasm de mai bine de 2 ani și mă bucur de performanța sa actuală. Și sunt convins că are toate șansele să continue pe un trend ascendent. Frumos ar fi să fim mândri de el.

Lasa un raspuns

Acasa
Fotbal
Categorii
Cautare
×